Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

23 Temmuz 2009 Perşembe

TOHUMLAR OLGUNLAŞIYOR

Evdeki pembelerin kızarmasından sonra gelecek sezon için işyerinde yetiştirdiğim tohumluk pembelerde kızarmaya başladılar. Pembelerdeki irilik ve yerçekimi kuvvetinin birleşmesinden oluşan güce fazla dayanamayan fidem iki çiçek demetinin arasından bükülerek gövdesinden çatladı. Resimde de görüldüğü gibi gövde 90 dereceye yakın bir açıyla bükülmüş ve dış kısmından çatlamış durumda ve daha fazla zarar verebilirim endişesiyle müdahale edemiyorum.


Bu resimde daha önceleri bahsettiğim beklemeye geçmiş minik pembelerden birinin nasıl uyandığı ve gelişmeye başladığını görebilirsiniz. Resmin çekilme amacı onu göstermek değildi bu yüzden arka planda kalmış ve bir miktarda çiçek sapının gölgesine gizlenmiş. Kardeşleri gelişme devresini tamalayıp olgunlaşmaya geçtiği halde o sanki yeni açmış bir çiçekten doğmuş gibi büyüyor.


Bunlarda cherrylerden toplananlar, salkımdaki domates adedi fazla olunca sırayla kızarıyorlar ve tek tek toplamak zorunda kalıyorsunuz. Tüm komşularımın beğenisini kazanıp şimdiden önümüzdeki yıl için talep görmeye başladılar. Pembeler kadar olmasada lezzet bakımından market domateslerinden çok daha iyiler.

Bunlarda yenmemesine rağmen ilginç görüntüleri hoşuma gittiği için tohum edinip yetiştirdiğim süs patlıcanlarım.

3 yorum:

nalan dedi ki...

bizimkiler de kel başa şimşir tarak:) daha fidelerde 1-2 çiçek var ama çoktan desteklemek için çıtalar çakıldı. atölyesi olan mimar arkadaşımıza sıkı sıkı tembihledik parçaları atmasın diye. duyan da tarla var zannedecek, hepi topu 6 fide pembe ve bir kaç karık da diğerlerinden.
maşallah sizin fideler bizi orta yerimizden çatlatmada :)

PDA Birol dedi ki...

Resimlerde bu kadar güzel durduğuna bakmayın fidelerde boy 2 metreyi geçti ancak meyveler sadece altlarda var üst çiçekler kurumak için yarışıyor :(

Rasim Karavana dedi ki...

birol bey benim pembelerde çok uzadılar. ve çok çiçek döküyorlardı. uçlarını aldım. meyveye dönme oranı arttı. tereciye tere satılmaz ama yinede paylaşmak istedim.:)