Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

14 Haziran 2009 Pazar

PEMBE RÜYALAR

Bizler pembelere değer verdikçe onlar meyve vermede kendilerini daha bir naza çekiyorlar. Şu sıralar hemen her arkadaşın fidesinde çiçekler açmış meyve dönümleri başlamış vaziyette.
Sevgili Rasim Bey'in dediği gibi nedir bizim bu pembelerden çektiğimiz?


Çimlendi, boya gitti, ışık az geldi, su fazla geldi, şaşırtma, boğazlama, koltuk alma derken şimdide çiçek dökülmeleri sıkıntı yaratmaya başladı. Kendi bahçemde 3 çeşit domatesim var hatta pembeleri 2 cins sayarsam 4 oluyor. Resimlerde görülen pembeler (ben onlara pek benzemesede patates yapraklı diyorum) o alışık olduğumuz domates yapraklarından farklı yapraklara sahip olanlar. En fazla çiçek dökülmesi bu cins pembelerin patlıcan ve biberlerin arasında ayrı dikilmişlerinde var. Diğer pembelerde ve aralarındaki bu cins 2 pembede aşırı bir çiçek dökülmesi yok. Cherry ve kırmızı normal domateslerde dökülme yok denecek kadar az miktarda.
Bu çiçek dökülmeleri genelde topraktaki eksikliklere bağlanır ancak domateste aşırı çiçek dökülmesinin bir sebebininde sıcak ve kuru rüzgarlar olduğunu il tarım müdürlüğü sitesinde okumuştum.
Şu sıralar yaşadığımız sıcak havalar ve Bandırma'nın meşhur rüzgarlarını, çiçekleri; yaprak yapısı itibariyle güneşe ve hava akımına daha fazla maruz kalan pembelerdeki dökülme oranını göz önüne alınca yaşadığımız çiçek dökülmelerinin esas sebebinin bu olduğunu düşünmeye başladım. Toprağımda her element tamam olmayabilir, koyun gübresi ve su dışında verilen birşey yok ancak bu dört fide hariç gelişme noksanlığı yada çiçek dökülmesi yaşadığım başka fidem de yok.
Onlar ama nazlarıyla ama dış etkenlerin verdiği hasarla çiçek döksede bir şekilde hayatlarını devam ettirme çabasıyla pembelerini sunmaya devam ediyorlar.
Pembelere sitemle başladık, haklarını vererek te bitirdik. Saat 23:37 olmuş bu saatten sonra ne yazılır; Pembe rüyalar efendim...

2 yorum:

Rasim Karavana dedi ki...

birol bey biz onların hakkını veriyoruz bence, ama onlar bizim hakkımızı vermiyorlar. canları sağolsun.yinede seviyorum ben pembeleri

PDA Birol dedi ki...

Canları sağolsun tabii..
Zaten esas amacımız onları yemekten çok nesillerini devam ettirebilmek adına üretmek ve çoğaltmak değil mi? Birkaç fazla domates yetiştirip tadına da bakınca bizden mutlusu yok :)