Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

11 Ağustos 2008 Pazartesi

VE ÜÇÜNCÜ HASAT


Bunlarda 3. hasatta toplanan pembeler. Ayın ikisinde toplandılar ancak resimlerini koymak bu güne nasip oldu. Şu an fidelerde kızarmakta olan domates sayısı bir hayli azaldı ancak hala arada 3-5 domates kızarıp sofradaki yerini almaya devam ediyor. Son birkaç gündür esen Bandırma'nın rutin poyrazları bir hayli zarar verdi özellikle altlarda yer alıp bir hayli büyümüş durumdaki domatesler saplarının dibinden yarılarak sallanmaya başladılar ama dallarında tutunabilmek için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.

Bahçenin daha önce buraya resimlerinide koyduğum birbiriyle yarışan iki pembesinden biri izinde olduğum sırada koparılmış geriye bu resimdeki pembe kalmıştı. Bu resim ayın beşine ait ve kopardığımın ertesi günü çekildi. Koparttığım gün aslında niyetim doğruca mahalle bakkalına götürüp tarttırmaktı ancak bakkalda elektronik tartı olmayınca tartma işide ertelendi. Domateste aradan geçen bir haftanın ardından yumuşama ve hafif hafif çürüme başgösterince nihayet bugün elimde poşet, poşette bir domates düştüm yola tartı aramaya. Gazete aldığımız bayiden rica ederek şaşkın bakışlar altında poşetten domatesi çıkararak tartıya koydum tabii birde resmini çektim.

Burada bayiide bulduğum tartıdaki hali ve tartı 630gr gösteriyor. Aslında bu kadar bile beklemiyordum ama bu garamajı gördükten sonrada bir hayli hayıflandım koparttığım ilk gün tarttırmadığım için. Bir taraftan tartının doğruluğunu kendime bir diğer taraftan arkadaşlardan en fazla 300-350gr gelir diyenlere haklılığımı ispat etmek için sadece ilk bulduğum tartıya güvenmek istemedim. Bahçedeki fasülyelerin zamanı artık geçtiği için hepsini sökmüştüm hazır çarşıdayken hem uğrayıp bir miktar daha aynı fasülyelerden almak hemde ikinci bir tartım yapmak için daha öncede tohum aldığım dükkana gittim. İnanın işleri tohum ve sebzelerle olan dükkan sahipleri bile bizim pembelerin iriliğine şaşırdılar. İkinci tartının göstergesinde çıkan 629gr ağırlık hem benim hemde arkadaşlarım için sonucun kesin olduğunun kanıtıydı.

Küçük bir not: Bu pembe Nalan Cantav'dan aldığım fidenin meyvesi umarım içinde gelecek sene için bir hayli tohum saklıyordur. Sonucu yarın göreceğiz.

3 yorum:

A.T. dedi ki...

Bravo!
Şimdi bunlardan alacağınız tohumlar, BAndırma iklimini DNA'larına kaydettiler. İnşallah seneye daha da sağlıklı pembeler alırsınız...

Sevgiyle.
TANSUG'LAR

Unknown dedi ki...

Merhaba,
PDA'ya yeni kayıt oldum ama geçen yıl gazete haberinden beri takip ediyorum.İstanbul Tuzla'da hobi amaçlı çiftlik evimiz var. Sert kabuklu,lezzetsiz İsrail tohumu domateslerden bıktık. Mümkünse tohumlardan gönderbilir misiniz?

Gaye Saraçoğlu
gaye@yapsar.com.tr

Unknown dedi ki...

merhaba Birol bey.. tebrik ederim ne kadar güzel bir hasad mevsimi olmuş bu sene sizin çin
Bu seneki tohumlarınızdan bende edinebilir miyim?