Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

22 Nisan 2009 Çarşamba

ŞAŞIRTMA

Bu yıl bazı üyelerimizin şaşırtma yapmak için fidelerinde 3-4 hatta 5. yaprakların çıkmasını beklediğini hatta bazen küçük bardaklara ekip toprağıyla beraber kalıp halinde büyük saksılara geçirildiğini farkettim. Profesyonel üreticiler (çiftçiye üretip fide satanlar) tohumları seyrek ekerek yada biraz büyüdüklerinde seyreltme yaparak yetiştirirler. Milyonlarca fide üreten insanların şaşırtma işlemini es geçmeleri normaldir zira tek tek söküp tekrar dikmek için bir hayli işgücü ve personel gerekmektedir. Şaşırtma işlemi ancak bizler gibi az sayıda fideyle uğraşan üreticiler için hem bir gereklilik hemde yararımıza bir işlemdir. Benim şaşırtma konusunda bildiğim en iyi zaman ilk çıkan yaprakların arasından gerçek yaprakların çıkmaya başladığı zamandır ki bu yaprakjların çıkışı uygun şartlarda tohumun çimlenmesinden sonraki 5-6 günde oluşur. Bu konuya daha önce burada değinmişim. Biraz araştırma sonucu altta yazan kısmı derledim. Umarım faydası olur.
Tohumun çimlenmesi ile oluşan kökçük genç bitkinin 2-3 yapraklı devresine kadar uzunlamasına devam eder. Bu dönemde kök boğazına yakın bölgeden yan köklerin oluşumu başlar. Kazık ve yan kökler oldukça geç dallanır ve saçak kök oluşturur. Domateste şaşırtma yapılarak yan kök oluşumu teşvik edilir. Şaşırtılmış fideler, tarlada şaşırtılmamışlara göre daha iyi sonuç verir. Zaten şaşırtma daha kaliteli ve pişkin fide elde etmek amacıyla yapılır. Şaşırtmada, bitkiler bulundukları yerden, kökleri topraksız sökülür, başka bir yere dikilir. Zaten şaşırtma kökleri topraksız sökülen bitkiler için geçerlidir. Eğer bir bitki kökleri topraklı olarak çıkartılıp, daha büyük bir yere (saksıya) aktarılıyorsa, bu işlem şaşırtma değil, bir yer değiştirme olayıdır ve şaşırtma ile karıştırılmaması gerekir. Şaşırtma tür ve çeşitlere göre bir veya birkaç defa uygulanır. DILLINGEN (1956), domatesler üzerinde yaptığı denemelerde, en iyi sonucu 3 defa şaşırtılan fidelerden aldığını, ancak şaşırtma sayısı arttıkça işçilik giderlerinin de fazlalaştığını vurgulamaktadır. Bu bakımdan hiç şaşırtma yapmamaktansa, bir defa şaşırtma yapmak faydalı olur demektedir Şaşırtma ancak bahçe tarımında, seracılıkta uygulandığında ve belirli sayıda fide yetiştirildiğinde yarar meydana getirir. Şaşırtma yapılacaksa, tohumu önce tohum ekme kasalarına ekip, daha sonra küçük fideleri şaşırtma yeri olan yastıklara dikmekte fayda vardır. Şaşırtma yapıldığında, şaşırtma yapılacak bitkinin büyüklüğü önemlidir. Bitkiler büyüdükçe kökleri fazlalaşır ve şaşırtma sırasında bu bitkiler ne kadar itina gösterilerek sökülürse sökülsün, köklerin belirli bir kısmı kopar. HÖSSLİN, MAPPES ve STEİB (1964) göre, şaşırtma sırasında kaybolan kök miktarı bir cetvelle verilmiştir. Bu cetvelde, domatese bakacak olursak, birinci şaşırtmada köklerin % 13,2’si, ikinci şaşırtmada bitkiler daha fazla büyüdüğünden ve fazlalaştığından, kök kaybı % 52,6’ya yükselmektedir. Bitkinin üst aksamı fazla ve buna paralel terlemesi (su kaybı) fazla olduğundan, bu isteği azalan kökler karşılayamamakta ve şaşırtma sonrası ister istemez bitkide bir solgunluk (baygınlık) meydana gelmektedir. Solgunluk bazen 4-5 gün sürer ve bitkinin büyük bir sarsıntı geçirmesine, büyüme dengesinin bozulmasına, bir duraklama devresiyle beraber strese girmesine, domates gibi bitkilerde ilk çiçek tomurcuklarının oluşmamasına ve var olanların da dökülmesine sebep olur, verim ve zaman kaybı ortaya çıkartır.

8 yorum:

A.T. dedi ki...

Bugüne kadar paylaşılanların içinde en bilimsel "şaşırtma" buymuş gibi gözüküyor! Elinize sağlık Birol Bey...

PDA Birol dedi ki...

Teşekkür ederim. Bu konuda kafası karışık birkaç dosta faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

Pinar dedi ki...

Hem de nasil faydali oldu! Cok tesekkur ederim. Burada konustugum ciftciler, dediginiz gibi sasirtmayi tarlaya yapiyorlar. Benim de kafami karistirdilar. Umarim bizim pembeler icin sasirtma zamani olarak gec kalmadim. Dun sulamistim. Biraz kurumasini beklesem daha iyi herhalde.

Tekrar tesekurler.

PDA Birol dedi ki...

Pınar Hanım ticari çiftçilere nazaran bizler ayrı kulvarda koşuyoruz. Bizde köklenmeyi arttıracak, yapraktan verilecek extralar olmadığı için fidelerimizin kök ve yaprak gelişimi yavaş. Minicik viyollerde neredeyse çiçek verecek hale gelmiş fideler bizimki gibi doğal yöntemlerde malesef mümkün değil. Bizlerde buna göre şaşırtma zamanlamasını iyi ayarlamalıyız. Toprağınız güzelse kuru olması iyi olur kalıp halinde çıkarınca dağılıp dökülmesi kolay oluyor.

Adsız dedi ki...

2.3. şaşırtma yapılırsa, zamanı nedir?

PDA Birol dedi ki...

2. şaşırtmayı fide 3-4 yapraklı olduğu zaman yapıyorum. 3. şaşırtmayı bu yıl bazı fidelerde plansız hareket etmemden kaynaklanan zorunlulukla yaptım sanırım fideler 7-8 yapraklı olmuşlardı. Sanırım sera içinde bol gübreli toprakta olmaları ve az sulama sayesinde bolca kök mevcuttu bu yüzden pek duraklama yaşamadılar.

wild surfer dedi ki...

Merhaba Birol Bey,

Simdiye kadar okudugum tum bloglarda sasirtmaca toprakla aktarma olarak belirtiliyordu, biraz kafam karisti, sizin belirttiginiz gibi yaparsak kokleri topraktan, suda ayristirarak mi yeni topraga aktarmamiz gerekir, bahceye ekim yapilacaksa 3. sasirtmayi yine kokleri temizleyerek direkt ekim alanina mi yapmak gerekir acaba.

PDA Birol dedi ki...

Toprağı ile aktarmak şaşırtma değildir. Şaşırtmada amaç köklere bir miktar zarar vererek bitkinin hayatta kalmak için biraz daha direnç göstermesini sağlamak ve kazık kök yerine saçak kökleri arttırmaktır.
Toprak yapınıza bağlı olarak biraz kurumasına izin verdiğiniz toprak hafif sıktığınızda dağılarak kökleri açıkta bırakır.
3. şaşırtmayı yapmak zorunda değilsiniz (ben mecburiyetten yaptım)hatta bitkinizin büyüklüğüne göre yarardan çok zarar verme ihtimali de var. Bahçeye direk toprağıyla beraber dikebilirsiniz.