Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

30 Haziran 2009 Salı

PEMBELER BÜYÜYOR

Daha öncede bahsettiğim gibi bahçede 3-4 cins domates yetiştirince gelecek yıl için pembelerden uygun tohum alma şansım yoktu. Bu sebeble işyerimin bahçesine tohumluk 5 kök fide ekmiştim. Şimdilik gelişimleri gayet sağlıklı, bu sezon grup üyesi pekçok dostumuzun yakındığı çiçek dökülmesini bu fidelerde kabul edilebilir bir oranda yaşadım. Üzerlerindeki en büyüğü yaklaşık 200 gramlık 25 kadar pembe büyümeye devam ediyorlar. Daha önceki yıllarda da gözlemlediğim bir olayı bu yıl da yaşıyorum.
Çiçek demetlerinde bazı domatesler büyürken bazı çiçekler sarı kısımları döküldüğü ve minik bir domates ortaya çıktığı halde büyümüyorlar. Neden böyle kaldıklarını bilemediğim bu minik domatesler ileride büyüyüp kızaranlar toplandıktan sonra büyümeye başlıyorlar. Bu arada her dört günde bir bolca sulanıyorlar. Üstteki resimde dipte yaprakların arasında tohum alınacaklar saklanıyorlar bu resimdekiler arkadaşlarla sabah kahvaltısında simitlere eşlik edecekler.

5 yorum:

nalan dedi ki...

amanın... pazartesi pazarındaki fırından sıcacık simit alınır, şöyle leziz kelle peynir ve bizim oraların zeytinleriyle ne gider ne gider :)

PDA Birol dedi ki...

Simitler genelde Arzum simit fırınından, peynir Manyas'lı Ünal Çiftliği'nden zeytin Marmarabirlik çaylar şirketten :)

nalan dedi ki...

zeytini senelerdir annem evde yapıyor. tam zeytin hazırlama mevsiminde bizim eve yaklaşık 40 kg kadar zeytin giriyor. sonra da oradan tüm aileye enfes zeytinler dağıtılıyor. hem apartmandaki komşuların edincik veya marmara adası'ndaki bahçelerinden toplanır toplanmaz zeytin eve teslim geliyor(nerede nasıl yetiştiği belli) hem de evde tertemiz gönül rahatlığı ile yapılıyor.zeytini evvel ezel çok severim ama evde yapılanı kesinlikle başka :) bir de halamların bahçede koyunları varken yapılan bir kelle peynir vardı(çocukluğumdan tadı hala damağımda) onu da ne siz sorun ne ben söyleyeyim...

Rasim Karavana dedi ki...

yemin ediyorum okurken ağzım sulandı.

nalan dedi ki...

:)))
ne mutlu bize.
daha bandırma'da ne cevherler var. kirazın da vişnenin de alası yetişir :)