Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

12 Mayıs 2009 Salı

PEMBELER BAHÇEDELER

Bugün havalarında ısınmasıyla artık bahçeye dikim işlemi için vaktin geldiğini düşünerek serayı kaldırdım. Bu yılda geçen sene olduğu gibi toprak 8-10 çuval kadar yanmış koyun gübresi eklenerek 3. ve son kez bellendi. Bazı poşatlerde geçen sezon toprakta kalan domates çekirdekleride çimlenerek minik bir domates ormanı oluşturmuşlar. Önce poşetler kesildi dikkatlice çıkarılan fidelerin diplerindeki fazlalıklar temizlendi. Tek tek ekmek zor ve zaman aldığı için karıklar uzun açılıp fideler en az 40cm aralıkla dizildikten sonra bir parça gübre takviyesinin ardından tepe sürgün hizasından yeterli toprakla kapatıldılar. Dikimle ilk boğazlama işlemini bir arada yapmış olduk. Bütün işler bittikten sonra can suyu verilerek çiçeklerin açacağı döneme kadar tabiata teslim edildiler. Bundan sonra fidelerde çok fazla su ihtiyacı belirmezse su verilmeyecek, arasıra yaprakbiti gibi zararlıların mevcudiyeti kontrol edilerek gerekli olduğunda doğal ilaçlarla mücadele başlatılacak.





1 yorum:

Rasim Karavana dedi ki...

Birol bey hayırlı olsun. çok güzel gözüküyorlar.sizin fideler depara kalkmışlar göründüğü kadarıyla... eh tabi ehil elin hali başka oluyor.