Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

31 Mayıs 2008 Cumartesi

ÇİÇEKLER AÇIYOR


Daha önce bahsettiğim tomurcuklar artık yavaş yavaş açmaya başladılar. Bir iki gün esen sert rüzgarlar bir fidemde hafif yıpranma yarattı sanki susuz kalmış gibi soluk duruyor. Bu solukluk sadece ilk çıkan yani daha kart yapraklarda mevcut tepe filizi gayet sağlıklı duruyor. Bu güne kadar sadece bir kere su vermiştim fidelere bundan sonra çiçekler minik birer domatese dönmeye başladıklarında düzenli sulamaya başlayacağım. Bu arada nerdeyse 3 günde bir koltuk alıyorum bugün alt yapraklardan da bir miktar aldım artık toprakla temas eden yaprak kalmadı gibi. Salatalıklara dadanan bir böcek mevcut büyük ihtimalle bahçeye gübreyle birlikte getirdiğimiz danaburnu, benimle birlikte bahçesi olan tüm komşularım bu dertten şikayetçi. Danaburnu için bir ilaç varmış kepekle karıştırılıp bahçenin birkaç yerine bırakıp danaburnunun gelip bundan yemesini bekliyormuşsun. Direkt püskürtme yoluyla bahçeye atılıp toprak ve fidelerle temas etmediği için bu ilaca sıcak bakıyorum. Sanırım denemekten başkada çarem yok. Salatalıkları yavaş yavaş kaybediyorum sıra pembelere gelmeden bu sorunu ortadan kaldırmam gerekiyor.

Bu kötü haberden sonra birde iyi sayılabilecek haberim var geçen yıl bahçede bıraktığım fidelerde kalan birkaç minik pembe domates vardı. Bunlardan toprağa karışıp canlı kalan tohumlardan kendi kendine 4 adet fide çimlendi. Bu fideler şu an biberlerin arasındaki karıkların tepesinde büyüyorlar. Bir miktar daha büyüdüklerinde uygun bir yere onlarıda alıp fide sayısını 25 adete çıkaracağım.

0 yorum: