Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

17 Temmuz 2007 Salı

SICAKLAR VE PEMBELER

Pekçok üyemiz gibi benimde pembelerimin çiçeklenme dönemleri aşırı sıcak havalara denk geldiği için açan çiçeklerin pekçoğu dökülmüştü. Bazı çiçek salkımlarında neredeyse 12 çiçek açmasına rağmen aralarında domatese dönebilen bir yada iki tane olmuştu. Neyse ki o sıcaklar gittikten sonra pembelerde kendilerine gelmeye başladılar. Yine dökülmeler var fakat o döneme göre oldukça az sayıda. Daha önce Nalan Hanım'dan edindiğim pembelerimden birinin çok çiçek açmasına rağmen üzerinde sadece 2 adet domates olduğunu yazmıştım. Gerçi o zamanda göremediğim bir tane daha varmış ama şu an tam sayamasamda minik birer domatese dönmüş çiçeklerle beraber yaklaşık olarak 12 tane oldular ve yolda daha açmaya çalışan çiçeklerde mevcut. Hastalıktan şüphelendiğim domatesi kopartıp attıktan sonra diğer domateslerde anormallik gözükmüyor. Mersinli pembelerimde yavaş yavaş çiçekleri domatese döndürerek emeklerimin karşılığını vermeye başladılar. Bu arada başlarda karar veremeyip biraz büyüdüklerinde zayıf olanı koparttığım sürgünlerden suda beklettiğim 3 tanesi kök salmışlar, birkaç gün daha bekleyip onlarıda toprakla tanıştıracağım.

Serüvene başladığım günden bu yana beklentiler sürekli değişti. Sıraya koyarsak tohumlar çimlenecek mi? ilk yapraklar ne zaman çıkacak? Gelişebilecek mi? Ne zaman çiçek açacaklar? Domatesler ne kadar iri olacak? Pembeleştiklerini görebilecek miyim? ve tabiki o herkesin dilindeki meşhur lezzetlerinin tadına ne zaman varacağım?

Mayıs ayı ortasında başlayan Pembe Serüvenimde bugün artık beklentilerin çoğu gerçekleşti ve son iki tanesi kaldı. Yakın gelecekte (birkaç hafta içinde) pembeleşmede başlar ama lezzet testi için biraz daha beklemem gerekecek çünkü ilk pembe tohumluk bırakılacak, ikincisi kızımın, üçüncü eşimin, bana sıra en erken dördüncü pembede gelecek.

0 yorum: