Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

20 Temmuz 2007 Cuma

MİNİK PEMBELER ÇOŞTU Bİ KERE...!

Söylediğim gibi Minik Pembeler coştu bir kere. Aşırı sıcaklarda açan çiçeklerden çok az bir miktarının domatese dönmesine alıştıktan sonra, miniklerdeki neredeyse her çiçeğin tutması coşmak değilse nedir? Bu coşku miniklerle sınırlı değil, büyük fidelerdede tutan çiçek sayısı arttı. Yanlış anlamalara mahal bırakmamak için belirteyim resimlerdeki herbir domates kümesi farklı açılardan çekilmiş değil kesinlikle farklı fidelere ait ve buraya koymadığım başkalarıda var. Henüz küçük olsalarda kimisinde 7 kimisinde 8 domates mevcut. Asuman ERCAN Hanımefendi bugün mesajında tebriklerini ilettikten sonra ''sırrınız nedir'' diye sormuş gülümseyen bir ifadeyle. Benim sırrımda diğer tüm üyelerimizle aynı şevkat, ilgi, doğallık ve mümkün mertebe zaman ayırıp uygulamaları gruptaki geçen senelerde edinilen tecrübeleri dikkate alarak gerçekleştirmek . Bir parçada domates tarımıyla ilgili araştırma yapmak.Tabii şanslı üyelerden olduğumuda unutmamak lazım zira balkonlarında saksıda kısıtlı toprak kullanarak Pembe Domates yetiştiren üyelerimize nazaran Pembelerimi yetiştirebileceğim bir bahçeye ve ihtiyaç duyulan miktarda yıllanmış koyun gübresini yakındaki bir damdan bulabilme şansına sahip olmam büyük avantaj. Domateslerdeki sayıca çokluk bi yana fidelerin gövdelerindeki kalınlık bile bu avantajları açıkça gözler önüne seriyor. Unutmadan birde her ne kadar şu an için yardımı dokunmasada bahçe konusunda oldukça meraklı küçük yardımcım var. Babasının Pembelere verdiği önemi anlamış olacak ki benim pembeleri sırığa bağlamamı özenip kendi çapında ilk denemeyi pembelerde değilde biberlerde yapıyor. Olası kırılacak bir dalın biberlerde olmasının (biberlerin beklediğimiz gibi çarliston çıkmamasını göz önüne alırsak) babayı pek üzmeyeceğini biliyor gibi.
Bu arada ilginç bir gelişme oldu boyu nerdeyse 1 metre olan büyük fidelerimden birinin dibinde toprağın içinden yeni bir sürgün büyümeye başladı. Henüz bir karış boyu var yinede üzerindeki çiçek salkımı belli oluyor. Resmini birdahaki sefere koyarım. Suda beklettiğim sürgünler köklerini bolca çıkarmış bir iki gün sonra toprakla buluşacaklar. Bu sene belki domates yapmazlar ama bir dahaki sene için iyi bir tecrübe olacak.









1 yorum:

nalan dedi ki...

nazar değmesin hiçbirine. özellikle de bahçedeki baş yardımcıya. buradan izlemek bile çok keyif veriyor. kolay gelsin size.