Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

3 Temmuz 2009 Cuma

BAHÇENİN MAHSÜLLERİ

Bir hafta önce topladığım bir kilo kadar fasülyenin ardından bugün ikinci hasatı yaptık. Bahçemin devamlı ziyaretçileri kaplumbağalardan sağlam kalanları tabii. Elleri olmadığı için ancak ağzının ulaşabildiği yere kadar mideye indirip bir diğer fasülyeye geçmiş. Verdikleri tüm zarara rağmen bir hayli fasülye topladık. Bitkilerin üzerlerinde hala pekçok minik fasülye büyümeye devam ediyor. Bu cins 40 günlük diye adlandırılan oturak fasülyeler olduğu için sanırım önümüzdeki bir iki hasattan sonra tamamen sökülmesi gerekecek ve yenileri ekilecek.

Fasülyelerin yanında biraz salatalık ve toplanacak büyüklüğe ulaşan ilk kıl biberlerimizden de bir miktar tadımlık aldık. Cherry domateslerin ilk çıkanları kızarmaya başlamışlar ancak henüz tadına bakılacak kadar kırmızı değiller birkaç gün daha sabretmemiz gerekecek. Patlıcanlarında ilk açan çiçekleri büyüme devresine girmişler. Diğer domateslerde renk değişimleri olsada kızarmaya başlayan yok daha çok yeşilliklerini kaybedip beyazımsı bir renk almaya başlıyorlar.


Bu arada daha önce bahsettiğim büyümeyen domatesleri bugün resimledim. Yanda ilk üç çiçek salkımıda domatese dönmüş fidedeki büyümeyen çiçekler görünüyor. Diğer resimdede komşu fidedeki salkım görünüyor, açan 7 çiçekten 4 tanesi sağlıklı bir şekilde büyürken 3 tanesi (çiçeklerin kuruyan sarı kısımları benim yardımımla döküldü) ilk minik formlarını koruyor.



Kendimce bulabildiğim tek sebeb salkımdaki ana gövdeye yakın domateslerde büyüme mevcut iken salkımın sonunda bulunanlar bu şekilde bekleme devresine girdiği için beslenmelerindeki yetersizlik olabilir. Diğer büyüyenler koparıldıklarında sanki yeni açan çiçeklermiş gibi kaldıkları yerden büyümeye devam ediyorlar.

2 yorum:

nalan dedi ki...

sizden kıskandık bahçede geç de olsa biz de fasulye ektik. ama ne cinsse bilmiyorum her gün gözle görülür şekilde büyüyorlar. iyi ki kıskanmışız sizin fasulyeleri !

PDA Birol dedi ki...

Desenize bizim fasülyeler hayırlara vesile oldular :)