Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

21 Nisan 2009 Salı

MİNİKLER İÇİN SERA''CIK''

İşyerinin arka bahçesinde başlayan düzenleme çalışmaları, daha önce bahsettiğim çimlenen pembelerime toprak altında kalma tehlikesi yaşatmış. Bahçeye gelen toprakları kepçenin dağıtması sırasında topraktan bir miktar pembelerde nasiplerini almışlar neyseki naylona destek için koyduğum dallar dayanıklı çıkmışlarda bir miktar eğilmelerine rağmen kırılmamışlar. Böyle olunca hepsini sökmek zorunda kaldım.
Komşumla beraber, domates, biber, salatalık, kavun karpuz derken o kadar çok tohum ektikki çimlenenleri koyacak sıcak nokta bulmakta zorlanmaya başladık. Soğukta kalan fidelerde gelişme olmayınca bahçeye küçük bir sera yapmaya karar verdik. Bu yıl biraz acemi işi olsada bir dahaki sefere dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmiş olduk. Önümüzdeki yıl hem daha erken hemde çok daha güzelini yaparız artık... Fidelerin bahçeye ekilme zamanı gelince tabii ki serayı kaldıracağız. Şu anki planlara göre ekim zamanı mayısın ikinci haftası.
Bu arada seraya kendime yetecek kadar fideyi
kinci şaşırtmalarını yaparak ektikten sonra yeterli yer olmadığı için kalan pembeleri bahçenin kenarına şaşırtmak zorunda kaldım. O kadar çoklar ki ne saksı nede poşet yeterdi. Elimde naylon olmadığı için üstleri bugünlük açık kalacak. Burada büyümeyi başaranlar eşe dosta dağıtılarak serüvene başka bahçe ve balkonlarda devam edecekler.
Bu da söktüklerim arasında bulduğum ilginç, ilginç olduğu kadar da hayranlık uyandıran pembem. İlk bakışta tek bir fide gibi duruyor, resimde çok ayrıntılı görünmüyor ama tek değil iki farklı fide gördüğünüz. En altta iki kazık kök var ve buradan itibaren fidenin yarısına kadar birbirlerine kaynamışlar. Kaynama noktaları o kadar belli oluyorki farklı iki tohumdan çıktıkları kesin, nasıl böyle bir çift oldular bilemiyorum ama ayırmaya yada birini kopartmaya niyetim yok varsın beraber büyüsünler. Grup üyesi bir arkadaşın fidelerine ''pembe kızlar'' dediği gibi bunlarda yeni evli çift (henüz olmasada çiçekleri burunlarına ilerde gelecek)

2 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Merhabalar,
Geçen yıl hasatınız çok iyi olmuş maşallah. Umarım bende öyle bir yaz geçiririm. Pembelerden destek alınca hayatımda ilk defa bu sene, tohumdan biber, maydanoz, taze soğan, fesleğen nane çimlendirdim. Şimdilik hepsi çok iyi gidiyor.
Kolay gelsin.

PDA Birol dedi ki...

Teşekkür ederim.
Pazardan fide almak yerine tohumdan yetiştirmenin keyfi bambaşka, birde yeriniz varsa bol çeşit yetiştirip ihtiyaç duyulan her an elinizin altında en doğal ve tazesinin bulunmasının verdiği huzur var.
Sizde bu azim ve istek varken benden çok daha fazla ürün alacağınıza eminim.
Başarılar...