Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

5 Ekim 2008 Pazar

TIRTIL DEYİP GEÇMEYİN SAKIN !

İşyerimde yetiştirdiğim domateslere yeşil tırtıllar dadandı, biraz geç farkettiğimiz için bir hayli çoğalmışlar. Kimileri işlerini bitirmiş, yaprakların arkasında kozalarını örmüş kelebek olmayı bekliyorlar. Bu şekilde olanlara dokunmasamda henüz yapraklarla ve domateslerle beslenen tırtılları buldukça domateslerden uzaklaştırıyorum. Uzaklaştırma işi bir haftayı aşkın bir süredir sürmesine rağmen henüz bitmediler ve daha da kötüsü bitecek gibide durmuyorlar. Başıma gelene kadar bu küçük canlıların bu kadar zararlı olabileceğini bilmiyordum. Bazı salkımlarda fındıktan az büyük domateslerin herbirinde açtıkları delikleri görünce zararlarının sadece yapraklarla sınırlı kalmadığını da öğrenmiş oldum. Elma kurtları gibi domatesin içine girmiyorlar (en azından benimkiler) ancak resimdede görüldüğü gibi küçük bir delik açıp domatesi telef ediyorlar.


Evdeki bahçede domates sezonunu tamamlamış olsakta henüz bahçeyle işimiz bitmiş değil. Marul, ıspanak ve rokalar çimlendiler komşularımdan öğrendiğim kadarıyla maydonoz biraz daha geç çıkıyormuş.Daha önce bahsettiğim fasülyelerim artık ürün vermeye başladılar. Cinsinden midir yoksa doğal yetişmesinden mi bilinmez pazardan, manavdan aldıklarımdan çok daha lezzetliler.

0 yorum: