Endüstriyel tarıma yenik düşmüş, çok az bulunan leziz "pembe domates"in doğal yöntemlerle çoğalması düşüyle, bir İstanbul apartmanında Avniye ve Mehmet Tansuğ'un başlatıp, dostlarına yaydığı "evde yetiştirme serüvenleri"nin kısa sürede tüm yurda yayılmasıyla ülke çapında 1500 üye sayısını aşmış sosyal bir ağdır.
Cool
PEMBE DOMATES AĞI

20 Haziran 2007 Çarşamba

MÜTTEFİKLER (uğurböcekleri)




Bu sabah işyerinde saksıya ekili süs biberinin taze filiz uçlarında yoğun bir yaprakbiti kolonisi farkettim. Daha önceden en büyük doğal düşmanlarının o sevimli uğurböcekleri olduğunu duymuştum, hemen bahçeye inip kadife çiçeklerinin arasında bir tane yakaladım. İncitmeden avuç içinde taşımak gerçekten çok zor. Sıkıp zarar vermemek için biraz gevşek bırakınca her defasında avcunuzdan çıkacak bir boşluk buluyorlar. Neyse sonunda yanımda müttefikimle birlikte düşman birliklerin olduğu biber fidesinin yanına ulaştık. Açlıktan mıdır bilmem uğur böceği onu fidenin üstüne bıraktığım gibi saldırıya geçti ama o an hiç ummadığım birşey oldu. Yaprak bitleri alarm verilmiş gibi bitkiyi o minik bünyelerinden beklenmeyecek hızla terketmeye başladı. Kimileri kısa yoldan atlamayı seçti, kimileri ki sonları hüsrandı yaprakların alt kısımlarına saklanmayı.

Aksiyon nasıl olursa olsun sonuçta fide üzerinde birtek yaprakbiti kalmadı. Özellikle domateslerini saksıda yetiştiren arkadaşlara tavsiyem sayıca makul miktarda yaprakbiti saldırılarında çevrede bulabilecekleri birkaç uğurböceğini bitki üzerine bırakırlarsa ne kadar faydalı bir yöntem olduğunu kendi gözleriylede görebilirler.

1 yorum:

A.T. dedi ki...

Yaşasın!
İşte 2007 yılında, kirlenmiş kentlerde doğal tarım yapmaya çalışan PDA üyelerine de böylesi ittifaklar yakışır! Tebrikler Birol Bey...